Beslut

Ärende 1702-40
2017-03-21Anmäld reklam Blogginlägg om produkter från Gymgrossisten

Annonsör Health and Sports Nutrition Group HSNG AB

Influencer Julia Eliasson

Anmälare Privatperson

Uttalande
Reklamombudsmannen finner att blogginlägget inte uppfyller kravet på reklamidentifiering. Den strider därmed mot artikel 9 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.

 

 

Reklamen
Den anmälda reklamen består av ett blogginlägg som har publicerats på webbplatsen nouw.com/fitnessjulia. Inlägget har rubriken ”Fitnessjulia: Påfyllning från Gymgrossisten”. I inlägget finns texten ”Nu har sjuklingen varit duktig och plockat ut 4 av mina 5 paket. Det sista paketet ligger på en annan plats så det får vänta. Tyvärr är det just paketet från Gymshark med mina nya träningskläder men jag är verkligen febrig idag och orkar inte hur mycket som helst. Istället blev det diverse kosttillskott som hämtades ut. Jag har beskrivit nedan vad jag tycker om dem / varför jag köper dem / vad de används till mm. Egentligen inte enbart kosttillskott för gymgros­sisten har faktiskt mycket mer på sin hemsida. Alla understrukna namn nedan är direkta länkar till produkterna om ni vill läsa mer om dem / handla.” Ordet ”Gymgrossisten” är understruket och utgör en länk till annonsörens webb­plats. Under texten finns en bild på två kartonger från annonsören.

Under bilden finns texten ”Tillexempel har jag ny fyllt på mitt lager hemma igen med riskakor. Jag älskar ris­kakor. Verkligen älskar. Det är kanon att man kan köpa ekologiska också. Minns när det var en tjej som frågade om jag hade några knep för att inte äta ett helt paket (130g) på en gång? Mitt svar var att köpa mindre paket haha (!) Har man väl öppnat dem så vill man ju gärna mumsa alla… har jag rätt? :)”. Ordet ”riskaka” är under­struket och utgör en länk till annonsörens hemsida där riskakorna kan köpas. Under texten finns två bilder på ett paket med riskakor.

Under bilden finns texten ”Även denna going är beställd hem: Caramel Syrup, jag tycker verkligen att den är svårslagen på just gröten alltså. I och för sig kommer pancake syrup och Maple walnut syrup ganska lätt efter…hehe.” Texterna ”Caramel Syrup”, ”pancake syrup” och ”Maple walnut syrup” är understrukna och utgör länkar till annonsörens hemsida där man kan köpa produkterna. Därefter finns en bild annonsörens produkt.

Under bilden finns ytterligare text som lyder ”Det fanns mycket nice i min låda idag. Tillexempel tänkte jag prova en ny PWO till gymmet ( de dagar då jag inte orkar blanda egen) Delta Supreme PWO cola-smak beställde jag hem för första gången. Ska bli så roligt att testa när jag väl kan träna igen :).” Texten ”Delta Supreme PWO” är understruken och utgör en länk till annonsörens hemsida där produkten kan köpas. Texten fortsätter ”Sen har jag som vanligt beställt hem citrulline Malate (x2) som är min absoluta favorit för ökat pump och blodflöde i muskulaturen under träningen. Denna produkt är som gjord för mig. Svarar riktigt bra på den.” Texten ”citrulline Malate” är understruken och utgör en länk till annonsörens webbplats där produkten kan köpas. Texten fortsät­ter ytterligare med ”Har även beställt påfyllning av en utav mina bästa BCAA-smaker: nämligen Prime Reload BCAA med smak av ferraribilar hehe…det är godis rakt igenom alltså. Tröttnar aldrig på den smaken och blir faktiskt extra god med 1 eller 2 skopor citrulline malate i innan träningen. Blir lite mer syra i den då.” Texterna ”Prime Reload BCAA” och ”citrulline malate” är understrukna och utgör länkar till annonsörens webbplats där produkterna kan köpas.

Under detta finns en bild på produkter från annonsören. Under bilden finns följande text: ”Dessutom passade jag på att fylla på kryddskåpet hemma när jag ändå var i farten. Som ni vet använder jag flavor god på både fisken och kycklingen hemma. Ibland även på wokade grönsaker. Det blir riktigt smaskigt. Alla smaker är kanske inte de bästa men jag har hittat några personliga favoriter: Använder Lemon & Garlic på torsk, både i ugn och stekpanna. Sweet & Tangy på kyckling alternativt Honey BBQ på kyckling. Flavor God alltså, ett tips.” Texten ”Flavor God” är understruken och utgör en länk till annonsörens webbplats där produkterna kan köpas.

Under detta finns en bild på de aktuella produkterna samt ytterligare produkter som ligger i en kartong. Därefter följer texten ”Då och då måste även skafferiet fyllas på. För oss ovanliga Svenssons innebär inte det bara mat utan även proteinpulver. Jag har köpt hem både Whey 100 jordgubb och choklad (vassle) som är snabbt upp­tagbart samt Gourmet pro jordgubb och vanilj (Casein) som är långsamt protein. Whey 100 är ett väldigt fint isolat utan kolhydrater och fett. Kanon direkt efter träningen som en drink eller att blanda i gröten. Gourmet pro är kanon för att göra puddingar på, mer ”fast”. En riktig tradition i mitt hem… har mumsat egna proteinpuddingar i flera års tid nu haha.” Texterna ”Whey 100” och ”Gourmet pro” är understrukna och utgör länkar till annonsör­ens webbplats där produkterna kan köpas. Inlägget avslutas med en på bild de nämnda produkterna.

Reklamen har producerats av Julia Eliasson.

 

Anmälan
Anmälaren skriver att det ingenstans i blogginlägget är utmärkt att det är ett reklaminlägg fast det känns väldigt uppenbart med tanke på alla länkar.

 

Annonsörens yttrande
Annonsören skriver att influencern är en av företagets atleter under kategorin ”Rising star”. Hon har för vana att alltid publicera en text vid samtliga inlägg som görs i samarbete med annonsören, om detta inte gjorts vid detta tillfälle så måste det varit en tillfällighet att detta fallit bort. Influencern visar också på sin blogg att hon är spons­­rad genom att ha en länk som läsaren kan klicka på och då komma till företagets hemsida där det framgår att hon är en av deras sponsrade atleter. Annonsören arbetar med att utbilda samtliga atleter om de regler som finns kring reklamidentifiering och skickar alltid med en länk till Konsumentverkets rekommendationer innan de skriver avtal med atleterna för att informera om hur de ska gå tillväga.

Annonsören anser att det faktum att Julia har tydliga reklamidentifieringstexter på övrigt material på bloggen samt att det framgår att hon är en av företagets atleter är en förmildrande omständighet som gör att det inte ska anses vara vilseledande.

Annonsören skriver att de naturligtvis strävar efter att efterleva samtliga krav enligt regler om marknadsföring och är därför lyhörda inför RO:s synpunkter.

 

Influencerns yttrande
Influencern uppger att inlägget är ett sponsrat samarbete mellan Gymgrossisten och Julia Eliasson. Influencern menar att bloggen drivs i både privat och kommersiellt syfte och att det framgår tydligt i tidigare och efterkom­mande inlägg och att denne upplyser läsarna om detta även i ”profilen” och diverse ”taggar”. Avsikten är att eftersträva en tydlig marknadsföring av sponsorns produkter.

Influencern medger att inlägget som är föremål för prövning i och för sig inte innehåller uttryckliga uppgifter om samarbetet med Gymgrossisten. Inläggets utformning och marknadsföringens karaktär kommer korrigeras och förtydligas. Dock anser influencern att med hänsyn till det medium som använts och målgruppen som besöker en blogg måste en bloggläsare skäligen anses ha kännedom om att en länkad text till ett företag som omnämnts som samarbetspartner utgör en del ur ett sponsorsamarbete. Influencern skriver slutligen att avsikten inte varit att dölja inläggets verkliga, kommersiella syfte.

 

Reklamombudsmannens bedömning
Enligt artikel 9 första stycket i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation ska reklam och annan marknadskommunikation vara lätt att identifi­era som sådan. Vid användningen av ett medi­um som innehåller nyheter eller annat redaktionellt material, ska reklamen presenteras så att dess karaktär omedelbart framgår, liksom vem annonsören är.

Marknadskommunikation får vidare enligt artikel 9 inte dölja eller vilseleda om sitt verkliga, kommersiella syfte. Det innebär att kommunikation som främjar avsättningen av eller tillgången till en produkt inte får ges ut för att vara till exempel en marknadsundersökning eller en konsumentenkät, användargenererat innehåll, en privat­persons blogg eller en oberoende recension.

Reklamombudsmannen konstaterar att reklamen är publicerad i ett medium, en blogg, som innehåller redaktio­nellt material och att reklamen är utformad som ett blogginlägg, med rubrik, bild och text. Reklamen har samma spaltbredd och typsnitt som övriga inlägg på bloggen. Varje reklamenhet bedöms enligt praxis för sig. Vad som visas i andra inlägg på bloggen påverkar därför inte bedömningen av det anmälda inlägget.

Frågan är om en läsare av bloggen omedelbart kan se att det är fråga om reklam. Rubriken i inlägget, som lyder ”Fitnessjulia: Påfyllning från Gymgrossisten”, innehåller i och för sig annonsörens namn, men ingenstans i inlägget nämns att det är reklam. Inte heller finns Gymgrossistens logotyp med. Reklamombudsmannen finner därför att det sammantaget inte omedelbart går att identifiera inlägget som reklam för Gym­grossisten och det strider därmed mot artikel 9 i ICC:s regler.

Enligt artikel 24 i ICC:s regler är en rättelse i efterhand i och för sig önskvärd om marknadskommunikationen strider mot reglerna, men det medför inte att överträdelsen blir försvarlig.

 

Elisabeth Trotzig

reklamombudsman