Beslut

Ärende 2005-127
2020-09-02Anmäld reklam Facebookreklam för tjänster från Skivtryck

Annonsör Skivtryck.se/Discrepublic.com

Anmälare Privatperson

Uttalande
Reklamombudsmannen finner att reklamen är könsdiskriminerande. Den strider därmed mot artikel 2 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.

 

 

Reklamen
Den anmälda reklamen är ett inlägg som har publicerats på Facebook. Inlägget består av en reklamfilm och test. I inlägget finns en reklamfilm som visar en silverfärgad naken kvinnokropp som är beskuren i höjd med kvinnans höfter. Kvinnan dansar och har båda händerna i luften vid sidan om axlarna. Kvinnans huvud är utbytt mot en silverfärgad vinylskiva och hennes bröstvårtor är täckta. Till vänster och höger bakom kvinnan syns två discokulor. Filmen skakar till löpande under filmens speltid. I bild syns dels texten ”Vinyl Mania”, dels annonsörens logotyp. 

Ovanför filmen står texten ”Det har aldrig varit enklare att producera ditt eget album”. Därefter följer texten ”Vi är Skandinaviens snabbast växande producent inom CD-, Vinyl- och Digital distribution – med över 14.000 nöjda musiker!”, ”Vill du veta mer?”, ”Klicka på länken”. Under filmen står annonsörens namn och texten ”Skivtryck.se – Tillverkning, kopiering, pressning & bränning av CD, DVD och …” samt en klickbar knapp ”Ta reda på mer”.

Reklamen har producerats av Attentionmedia Europe AB (moderbolag till Skivtryck.se/Discrepublic.com).

 

Anmälan
span style="font-weight: 400;">Enligt anmälaren är reklamen könsdiskriminerande. Kvinnan framställs som ett objekt. I synnerhet när företaget säljer skivor och kvinnan har en skiva som täcker ansiktet medan hon dansar med nakna bröst.

 

Annonsörens yttrande
Skivtryck.se/DIscrepublic.com (annonsören) vill först och främst poängtera att reklamfilmen är godkänd av Facebook. Annonsören uppger att det är tre tjejer som tillsammans har framställt reklamfilmen. Hur den kan ses som diskriminerande är för annonsören fullständigt obegripligt. Annonsören ville med discokänsla, glitter och glamour (med en cool attityd) anspela på vinyltrenden och på ett modernt sätt lyfta fram det gamla goda 90-talet med en androgyn, metallicmålad kvinnokropp. Att skivan är framför hennes ansikte är ju just för att det annonsören säljer är vinylproduktioner och cd/dvd-produktioner. Effekten är enligt annonsören och många andra en cool, nyanserad attityd. Inte diskriminerande. Annonsören vill även poängtera att bröstvårtorna är övertäckta och att reklamtexten mestadels genom hela reklamen täcker kvinnans bröst. Det är endast ett par få, mycket snabba sekvenser, där man ser själva brösten, som är målade och bröstvårtorna utsuddade. I dagens samhälle med ankputande läppar och stora silikonbröst så ser annonsören inte hur den här reklamfilmen är diskriminerande. Det är en ”feel good”-reklam med discokänsla och coola vibbar – mer musik till folket.

Annonsören anser inte att någon objektifierats eller diskriminerats. Reklamfilmen har fått mycket positiv kritik av såväl män som kvinnor.

 

Reklamombudsmannens bedömning
Enligt artikel 2 första stycket i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler) får reklam inte vara diskriminerande ifråga om bland annat kön.

Reklam som framställer personer som sexobjekt, exempelvis genom klädsel, pose och miljö, på ett sätt som kan anses nedvärderande är objektifierande och anses könsdiskriminerande enligt praxis. Vad som är nedvärderande påverkas bland annat av om framställningen av personen har en koppling till produkten samt hur och var reklamen har exponerats. 

Enligt anmälaren är reklamen könsdiskriminerande eftersom kvinnan framställs som ett objekt och annonsören marknadsför skivor. Enligt annonsören ville man med discokänsla, glitter och glamour anspela på vinyltrenden och lyfta fram 90-talet med en androgyn, metallicmålad kvinnokropp. Annonsören anser inte att någon objektifierats eller diskriminerats. 

Reklamombudsmannen konstaterar att reklamen marknadsför vinylproduktioner och cd/dvd-produktioner och att det i en film i reklamen visas en naken kvinnoöverkropp. Filmen är komponerad och beskuren på så sätt att kvinnan är i fokus. Reklamombudsmannen finner att kvinnan framställs som ett sexobjekt. Framställningen av kvinnan som sexobjekt saknar koppling till den marknadsförda produkten vinyl- och cd/dvd-produktion, vilket är nedvärderande för kvinnor i allmänhet. Reklamen är därför könsdiskriminerande och strider därmed mot artikel 2 första stycket i ICC:s regler.

 

Elisabeth Trotzig

reklamombudsman

 

Reklamfilm

Get Flash to see this player.